Siirry pääsisältöön

Keltavuokko, valkovuokko, imikkä, jalokiurunkannus...ja rinne täynnä kieloja!

Olo on aivan kuin olisi tipahtunat kanin koloon, kuin Liisa Ihmemaassa! Joka päivä Harjunmajan rinteiltä puskee esiin uusia kasveja ja kuljen kasvikirjan kanssa nenä maata viistäen - mitähän nämä sitten ovat?! Viime viikolla laskin tontilla olevan yli 10 kukkivaa kasvia. Oli niin valkovuokkoa kuin keltavuokko rinnan sinivuokon kanssa, on jalokiurunkannusta ja imikkää. Ja nyt on koko mökin edusta etälärinteen puolella täynnä aivan pian kukkaan puhkeavaa kieloa!
Yksi kauneimpia paikkoja rinteessä on laaja alue mehikasveja. Niin kauniita!






Onneksi tänä viikonloppuna saatiin hieman sadesäätäkin, niin päästiin isännän kanssa keskittymään sisätöihin - eihän sitä kauniilla auringon paisteella sisällä raaski olla!
Keittiön uudet kalusteet on nyt koottuna ja vaikka ihan valmista ei vielä ole, niin ensimmäiset astiat jo astiakaappiin laitettiin. Jo viime syksynä saimme nämä ihanat Marimekon Maija Louekarin piirtämät Siirtolapuutarha-mukit ja ne saivat nyt kunnian asettua ensimmäisenä hyllylle.
Keittiökalusteet ovat Elega-keittiön kalusteet Haapajärveltä. Ihan kaikki ei ole ollut kuin Strömssööstä konsanaan, mutta nyt ollaan jo voiton puolella keittiön kanssa.




Vaikka olemme keittiössä paljon uutta tehneetkin, saimme kuitenkin säilytettyä myös jotain vanhaa. Ihanat wanhat kaapistot keittiön toiselle seinälle saivat jäädä ja ne vain maalattiin ulkopinnalta valkoiseksi ja sisältä harmaaksi. Vanhat ovet saivat uudet Hyvän tuulen puodista löytyneet nupit.


Ihanien luonnonkukkien kaveriksi piipahdin Kesäpihasta hakemaan vähän kesäkukkiakin Harjunmajaan. Varastoa siivotessa löysimme Allin vanhan potkukelkan, joka on kulkuvälineenä kyllä tullut jo tiensä päähän, mutta saa jatkaa eloaan nyt kukkatelineenä "portin" pielessä. Uskon, että Alli tuskin pahastuu tästä.


Tuoksuhumala pääsi myös syksyllä kaadetun männyn kantoon. Ah, sitä tuoksua!

T

Tänään on helluntai ja naapurissa Ritvalassa Helkajuhlan aika. http://www.saaksmaki-seura.fi/tapahtumia/ritvalan_helkajuhla/

On upeaa, miten tämä ikiaikainen juhla edelleen jatkaa kulkuaan -  kirjaimellisesti - neitojen kulkua raitinristiltä kulki tänäänkin peltojen vieritse Ritvalan nuorisoseuran talolle.
Vaikka sää ei tänään juhlijoita ilostuttanutkaan, oli ohjelma sitäkin parempaa. Juhlapuheen piti säveltäjä, kirjailija Eero Hämeenniemi. Juhla huipentui eestiläisen Curly Strings- yhtyää huikeaan esiintymiseen!


Itse lähdin naapurikylän Helkajuhlaan Kiiliän Krapu-solki rinnassani.

Isäntä päätti tänään jättää nämä juhlat väliin. Ehkä sitten ensi vuonna, yhdessä mennään.



Jo sitte mailmaki loppuu kuin Ridvalan Helka ja Huittulan vainio.
Lönnrotin muistiin panema sanonta Sääksmäeltä 1831

Kommentit

  1. Pidettiinpä myös hiljainen hetki Hannu Antilan muistolle. Hannun panos helkajuhlien, Ritvalan kylän, Sääksmäen pitäjän, Valkeakosken kaupungin ja suomalaisen kansankulttuurin hyväksi on ollut niin iso, että emme sitä ihan äkkuä edes tajua!

    VastaaPoista
  2. Ihania kuvia ja kiva kerronta jälleen. Nopeesti olette edenneet, ei ollenkaan hämäläistä hitautta, kuten täällä, naapurissa :)

    VastaaPoista
  3. :) oma tytär on nyt kahtena vuonna ollut kulkueessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Niin meni pandemiavuosi, mutta Harjunmajassa elo on varsin turvallista!

 Mitä tehtiin Harjunmajassa erityisen paljon vuonna 2020... Etätöitä! Kyllä, emäntä sekä opiskeli että teki etätöitä Harjunmajan turvallisella karanteeni alueella niin kesällä kuin syksyllä.  Toki tehtiin myös paljon muuta, esimerkiksi yrttien kasvatusta. Emäntä ihan itse, omin pikkukätösin näppärästi nikkaroi kierrätysmateriaaleista > kuormalava, vanhoja ikkunoita, vanha hyllyn pätkä ja purkulautaa.... yrttilaatikon. Laatikossa kasvoi rosmariinia, oliiviyrttiä ja basilikaa. Viereisessä yrttilaatikossa kasvoi ruohosipuli, lipstikka ja huikea suklaaminttu.  Suklaaminttu kasvoi niin upeasti, että sitä saatiin kerätä useampi sato kesän ja syksyn aikana.  Basilika kasvatettiin itse siemenestä, mutta muut yrtit ostettiin Valkeakosken torilta forssalaiselta taimimyyjältä, jolta jo edellisenä vuotena oltiin ostettu hyvälaatuisia taimia.  Laatikoiden vierestä löytyy vielä maasta mäkimeiramia sekä sitruunamelissaa.  Kaikista näistä yrteistä ollaan nyt talven keskellä saatu nauttia ihania yrt

Ny se o valmis! Tulkoon tuiskut ja tuulet, sateet tai porottavat auringon säteet!

Jaa, että mikä on valmis?! No Harjunmajan uusi uljas katto - tai, korjattakoon sen verran, että katto on kyllä muilta osin sama, kuin ennenkin, mutta siinä on uudet komeat kattotiilet ja tietysti ajanmukaiset rännit. Mutta on se sitten komee!! Ja kun Kattokeskus sitten viimein pääsi ihan pihaan saakka, niin homma kävi kyllä sukkelasti. Ei jäänyt isännälle paljon muuta hommaa, kuin olla vahdissa, että homma sujuu - ja sujuihan se. Mutta ensin hetki taaksepäin - tälläinen näkymähän meillä oli syyskuussa 2015. Eipä tuosta paljon sammalainen katto näy, mutta ei näy paljoa koko mökistäkään. :-) Kun sitten kattofirman poijaat saapuivat, olikin edessä pieni, yhden koivun kokoinen, ongelma. Eipä tuosta isolla kuorma-autolla sitten mennäkään. Ammattimieshän siihen apuun tarvittiin, kun sattui puu olemaan sitten vielä sähkölinjojen välissä. Mutta tunti ja puu oli kaadettu! Loistavaa työtä kerrassaan! Sitten alkoikin itse katon entraus. Isäntä itsehän oli jo aikaisemmin purkanut

Onhan ollut vuosi...

Todella, hävettää, kun katsoo Harjunmajan blogin päivitys"ahkeruutta" - lähes vuosi päässyt viilettämään ohi aivan huomaamatta. No, onhan meillä paljon tapahtunut -vuoden sisällä ollaan remotoitu yksi kaupunki asunto, muutettu  ja avattu kahvila - äkkiäkös siinä vuosi hurahtaa! Emäntä piti myös varsin Sääksmäki aiheisen näyttelyn Valkeakosken kaupunginkirjastossa - Mikko Carlstedt 125v. Näyttelyssä oli Mikko C:n teoksia pääosin Sääksmäen Huittulan maisemista ja Harjunmajan emäntä kirjoitti niihin runotekstit. Oli ilo saada toteuttaa tuo näyttely. Taas tuli huittulalaisuuteen uutta näkökulmaa. Harjunmajassa on vietetty aikaa välillä enemmän, välillä vain piipahtaen. Kesäksi isäntä rakensi etelärinteeseen upean terassin, jonne tehtiin kierrätysmaterialeista = kuormalavoista oleskelunurkka. Tukeva ruokailuryhmä löydettiin kotimaiselta Tammiston puulta, kyllä on ollut hyvä valinta! Grillikausi avattiin jo huhtikuun alussa ja meillä on tapana Harjunmajassa nauttia ulkoruokin