Siirry pääsisältöön

Huittulassa kasvua kohti kesää

Oi, miten ihania kevätpäiviä meillä onkaan ollut! Tervetuloa matkaan mukaan!

Harjunmajan keväässä on ollut nyt erilaista säpinää, kun talon emäntä on saanut viettää myös arkea Huittulassa luonnossa voimaantuen. Ja kyllä, voin vain suositella - menkää metsään!
Jo muutama minuutti metsässä ja luonnossa alentaa niin verenpainetta kuin stressitasoa. Aivan parasta lääkettä niin siululle kuin keholle. Luonnossa liikkuminen tekee myös hyvää nivelille. Ei tarvitse kärvistellä kovalla asfaltilla!
Luonnossa voi nauttia kaikin aistein ja antaa mielen levätä.
Parasta viihdettä on seurata esimerkiksi lintujen kevätpuuhia. Kevään aikana ollaan kovasti yritetty opetella tunnistamaan lisää lintuja.
Isäntä on pitänyt huolta, että linnuille on riittävästi tontilla pönttöjä ja myös hyönteisille löytyy Harjunmajasta omat hotellit. Hedelmäpuut ja pensaat tarvivat pölyttäjiä ja näin heillekin halutaan tarjota hyvät olosuhteet.



Eräänä aamupäivänä emäntä kiinnitti huomiota yhdessä pöntössä tapahtuvaan liikehdintään ja koska päivässä ei ollut sen pidempää tehtävälistaa, keitettiin kahvit ja perustettiin rinteeseen, riittävän matkan päähän pesäpuusta, katsomo. Siinä sitten oli kiva seurata sinitiaisen pesänrakennuspuuhia kaikessa rauhassa.

Emäntä on rakentanut omin pikkukätösin kierrätysmateriaaleista myös itselleen oman lukunurkan puutarhaan. Kierrätykseen pääsivät niin vanhat ikkunapuitteet kuin viinilaatikon puukannet. Pikkuhiljaa lukunurkan "porttiin" kertyy sitten kukkia, lyhtyjä, kelloja... Tarkoitus on tehdä lukunurkasta myös osaksi puutarhan yrttitarhapuoli. Mäkimeirami ainakin näyttää selvinneen hyvin talven yli. Lukunurkan viereen on nyt asennettu yrttilaatikko, joka sitten vähän vielä säiden lämmettyä täyttyy erilaisista yrteistä. Yrtit tullaan kyllä varmasti suurimmalta osin ostamaan Valkeakosken torilta.



Myös yrttilaatikko on täysin kierrätystavaraa. Yrttilaatikon pohjalla laitettiin nyt kerros oksia salaojiksi sekä haravointijätettä ja sitten täytetään mullalla. Pohjalle porattiin muutamia reikiä, jotta ylimääräinen vesi ei jää laatikkoon.
Etelärinteen puolivarjoisa paikka on toivottavasti yrteille suotuisa paikka kasvaa.

Kuten moni tietääkin, sijaitsee Harjunmaja Huittulan soraisessa Kelhivuoren harjussa. Maa on täynnä kiveä ja soraa ja se asettaa puutarhaan omat haasteensa.
Isäntä sai 50v lahjaksi pensasmustikan, joka on nyt muutaman vuoden saanut kasvaa rinteessä. Nyt käytiin hakemassa Valkeakosken K-Raudasta kevätistutuksiin multaa ja samalla sitten mukaan lähtivät Aino ja Alvar - pensasmustikat, joille isäntä kaivoi kuopat lahjapensaan molemmin puolin.
Nyt jäämme odottamaan muutaman vuoden päästä mustikkasatoa näistä kolmesta pensasmustikasta.


Aurinkoisessa etelärinteessä kasvaa runsaasti vanhaa ukkomansikkaa sekä muutamia erilaisia maksaruohoja ja mehikasveja. Muutaman viikon kuluttua rinne täyttyy tuoksuvista kieloista. Ompa rinteessä kaksi vanhaa karviaispensastakin.

Vanhassa salaisuuksien puutarhassa kasvaa vain yksi omenapuu. Omenapuu on talvilajike ja ei niin kovin runsas satoinen. Tänään 7.5.-19 käytiin naapurissa Ritvalassa Toijalan Taimitarhalla ostamassa kesäomenapuu. Lajiksi valittiin FinE-sertifioitu Pirja-lajike, joka on aikainen kesäomena ja tuottaa hyvin satoa jo parin vuoden päästä istutuksesta. FinE-tavaramerkki takaa taimen hyvän perinnöllisen laadun. Omenapuun lisäksi ostettiin myös Melalahti-mustaherukka, jolle löytyikin kaveri puutarhasta. On ilo tehdä taimiostoksia aivan naapurista.
Pirja-omenapuun isäntä istutti muiden hedelmäpuiden läheisyyteen, mutta huomioiden, että kasvulle on riittävästi tilaa ympärillä. Melkein se omenapiirakka jo maistuu suussa.


Nyt alkaa olla Harjunmajan puutarhassa puita ja pensaita tuleville vuosille meidän tarpeisiin... Vähän vadelmia toki haaveillaan, mutta katsotaan sitten tulevina vuosina.
Tälle kesää yrttimaa, isännän sipulimaa ja kesäkukat ovat sitten vielä istutusvuorossa, jahka kelit tästä vähän lämpenevät.

Niiiiiiin... ja onhan meillä myös Satonen... Mutta siitä sitten seuraavalla kertaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Niin meni pandemiavuosi, mutta Harjunmajassa elo on varsin turvallista!

 Mitä tehtiin Harjunmajassa erityisen paljon vuonna 2020... Etätöitä! Kyllä, emäntä sekä opiskeli että teki etätöitä Harjunmajan turvallisella karanteeni alueella niin kesällä kuin syksyllä.  Toki tehtiin myös paljon muuta, esimerkiksi yrttien kasvatusta. Emäntä ihan itse, omin pikkukätösin näppärästi nikkaroi kierrätysmateriaaleista > kuormalava, vanhoja ikkunoita, vanha hyllyn pätkä ja purkulautaa.... yrttilaatikon. Laatikossa kasvoi rosmariinia, oliiviyrttiä ja basilikaa. Viereisessä yrttilaatikossa kasvoi ruohosipuli, lipstikka ja huikea suklaaminttu.  Suklaaminttu kasvoi niin upeasti, että sitä saatiin kerätä useampi sato kesän ja syksyn aikana.  Basilika kasvatettiin itse siemenestä, mutta muut yrtit ostettiin Valkeakosken torilta forssalaiselta taimimyyjältä, jolta jo edellisenä vuotena oltiin ostettu hyvälaatuisia taimia.  Laatikoiden vierestä löytyy vielä maasta mäkimeiramia sekä sitruunamelissaa.  Kaikista näistä yrteistä ollaan nyt talven keskellä saatu nauttia ihania yrt

Ny se o valmis! Tulkoon tuiskut ja tuulet, sateet tai porottavat auringon säteet!

Jaa, että mikä on valmis?! No Harjunmajan uusi uljas katto - tai, korjattakoon sen verran, että katto on kyllä muilta osin sama, kuin ennenkin, mutta siinä on uudet komeat kattotiilet ja tietysti ajanmukaiset rännit. Mutta on se sitten komee!! Ja kun Kattokeskus sitten viimein pääsi ihan pihaan saakka, niin homma kävi kyllä sukkelasti. Ei jäänyt isännälle paljon muuta hommaa, kuin olla vahdissa, että homma sujuu - ja sujuihan se. Mutta ensin hetki taaksepäin - tälläinen näkymähän meillä oli syyskuussa 2015. Eipä tuosta paljon sammalainen katto näy, mutta ei näy paljoa koko mökistäkään. :-) Kun sitten kattofirman poijaat saapuivat, olikin edessä pieni, yhden koivun kokoinen, ongelma. Eipä tuosta isolla kuorma-autolla sitten mennäkään. Ammattimieshän siihen apuun tarvittiin, kun sattui puu olemaan sitten vielä sähkölinjojen välissä. Mutta tunti ja puu oli kaadettu! Loistavaa työtä kerrassaan! Sitten alkoikin itse katon entraus. Isäntä itsehän oli jo aikaisemmin purkanut

Onhan ollut vuosi...

Todella, hävettää, kun katsoo Harjunmajan blogin päivitys"ahkeruutta" - lähes vuosi päässyt viilettämään ohi aivan huomaamatta. No, onhan meillä paljon tapahtunut -vuoden sisällä ollaan remotoitu yksi kaupunki asunto, muutettu  ja avattu kahvila - äkkiäkös siinä vuosi hurahtaa! Emäntä piti myös varsin Sääksmäki aiheisen näyttelyn Valkeakosken kaupunginkirjastossa - Mikko Carlstedt 125v. Näyttelyssä oli Mikko C:n teoksia pääosin Sääksmäen Huittulan maisemista ja Harjunmajan emäntä kirjoitti niihin runotekstit. Oli ilo saada toteuttaa tuo näyttely. Taas tuli huittulalaisuuteen uutta näkökulmaa. Harjunmajassa on vietetty aikaa välillä enemmän, välillä vain piipahtaen. Kesäksi isäntä rakensi etelärinteeseen upean terassin, jonne tehtiin kierrätysmaterialeista = kuormalavoista oleskelunurkka. Tukeva ruokailuryhmä löydettiin kotimaiselta Tammiston puulta, kyllä on ollut hyvä valinta! Grillikausi avattiin jo huhtikuun alussa ja meillä on tapana Harjunmajassa nauttia ulkoruokin