Siirry pääsisältöön

Turvallisesti Huittulassa harjun laella

Tällä hetkellä elämme koko maailmassa ja myös Huittulan kylässa aivan erityistä aikaa. Maailmalla jyllää COVID-19 eli Koronavirus ja ihmisten on kaikkien mahdollisuuksien mukaan pysyttävä kotona, Uusimaa on suljettu ja kaikki tapahtuu etänä.
Joka vuorokausi kuolee ympäri maailmaa tuhansia ihmisiä Koronavirukseen. Suomessa onneksi vain vähäisiä kuolinlukuja. Mutta toki jokainen liikaa.
Onko tämä se tauti, josta tällä viikolla edesmennyt suuri luonnonsuojelija ja ajattelija, sääksmäkeläinen kalastaja Pentti Linkola ihmiskuntaa varoitti?! Tuliko vuodesta 2020 se vuosi, kun ikiaikainen Helkajuhlaperinne Ritvalan kylässä joudutaan jättämään väliin? Elias Lönnrot kirjasi vuonna1831 muistiin:

”Jo sitte mailmaki loppuu kuin Ridvalan Helka ja Huittulan vainio."

Tietoa Helkajuhlasta löydät mm.tästä linkistä

Meillä on vahva luotto tulevaa, ei se maailman loppu vielä tule!

Täällä Harjunmajassa, Huittulassa, harjun laella tämä "kotikarantteenielämä" ei tuota ongelmia - mielelläänhän me täällä ollaan ja vietetään päivät ulkona touhuten. (Joskin Harjunmajan isäntä käy kyllä siis päivittäin töissä.)
Haetaan lähileipomosta Ritvalasta Maaseutumaistuu-leipomosta Heli Parikka-Makkoselta uunituoretta leipää, herkullisia ruokia ja päiväkahvipullat.
Palmusunnuntaina kokattiin lähikylästä, Haukilasta, Alimmaisen tilan Lampurin puodin karitsan jauhelihasta burgerit - kyllä sitten maistui!


Paljon on mahtunut viime syksyyn ja talveen tälläkin mäellä. Tässä muutamia välähdyksiä vuoden varrelta... Saimme yhteistyössä Mikko Hatakan ja Antti Isoviidan kanssa toteuttaa hienon projektin, kun saimme esitellä puhdasta huittulalaista metsää ja metsän antimia kiinalaisille nuorille. Meillä vieraili mustikkapiirakkaa ja maitohorsma-vaniljavaahtoa maistamassa ja puita halaamassa lähes 200 nuorta! Yhteistyötä tehtiin myös Univeräjän Satu Halosen kanssa, kun Harjunmajan emännän jalat määrättiin lepoon. Satu tutustutti vierailijat Rapolan muinaislinnan alueeseen.




Syksyn tullen isäntä innostui sisustuspuuhista ja emännälle yllätykseksi oli sisustanut verannalle vanhasta retrovalaisimesta callunoille hienon ns.suojaruukun ja viereen lyhtyyn oli ilmestynyt emännän Äkäslompolosta kotiin raahaamaan kivet. Upeaa, vai mitä sanotte?!



2019-2020 Talvi oli yhtä marraskuuta neljä kuukautta. Mutta oli siellä sentään ehkä kaksi viikkoa, jota voidaan talveksi kutsua. Ja silloin emäntä tietysti viihtyi metsässä ideoita keräämässä. Kuppi lämmintä glöigiä mukana. 


Myös ystävien kanssa ulkoiltiin Rapolan upeissa maisemissa ja Harjunmajalla nautittiin grillailusta. Yhteiset ulkoiluretken ystävien kanssa - se se sitten on elämää ja ihanaa yhteistä aikaa! Nyt tuli taas ystäviä ikävä! 


Talossa sisällä olemme saaneet vihdoin taidetta seinälle. Olemme aloittaneet pienimuotoisen taideseinän keräämisen näistä upeista Sääkmäen kirkko ja muusta Sääksmäki-teemaisesta taiteesta. Myös Kalle Carlstdtin työ, joka kuului talon irtaimistoon on seinällä. Kuvan keskellä oleva värikäs teos on isännän ensimmäinen ihan oikea taidehankinta Iittalan Naivistit 2019 näyttelystä ja se on taiteilija Pirjo Alatalon käsialaa. Oikealla oleva Sääksmäen kirkko-grafiikka on emännän papan Paavo Pikkasen käsialaa ja vasemmalla oleva ristipistotyö on ilmeisesti emännän isomummon Hilkka Vierulan (os.Vainio) käsistä. Tästä meillä jälkipolvella ei ole varmuutta. Mutta upeita töitä kaikki tyynni!


Ja niinpä me olemme päässeet kevääseen 2020. Kierrätys on edelleen vahvasti kunniassa Kiiliänmäess, Harjunmajassa. Askartelimme yhdessä istustus/puuhastelunpöydän, joka koottiin muutamasta kuormalavasta, vanhasta keittiön pöytätasosta, edesmenneen kuivauskaapin ritilähyllyistä ja muutamasta purkulaudasta - ja niin tuli hieno... tai no hieno ja hieno, mutta näppärä ja kätevä kuitenkin. Ns.yläpihalle saatiin nyt myös aurinkoiselle paikalle aamukahvittelupaikka, kun pelastettiin roskakuormasta yhden purkutalon pihasta pöytä ja kaksi tuolia sekä ystävän "kaatopaikka"kuormasta penkki. 

On aika jatkaa kevätpuuhia Harjunmajassa. Eilen lensi valtavasti kurkia yli harjun, Viikonloppuna on aika lopettaa lintujen talviruokinta ja siirtää lintulauta odottamaan syksyä. Tänään grillataan makkaraa, se on varma. 


Menkää metsään! Nauttikaan luonnosta, kuunnelkaa lintujen laulua!
Emännän puuhia voi seurata myös Instagramissa: Villistiluova


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Niin meni pandemiavuosi, mutta Harjunmajassa elo on varsin turvallista!

 Mitä tehtiin Harjunmajassa erityisen paljon vuonna 2020... Etätöitä! Kyllä, emäntä sekä opiskeli että teki etätöitä Harjunmajan turvallisella karanteeni alueella niin kesällä kuin syksyllä.  Toki tehtiin myös paljon muuta, esimerkiksi yrttien kasvatusta. Emäntä ihan itse, omin pikkukätösin näppärästi nikkaroi kierrätysmateriaaleista > kuormalava, vanhoja ikkunoita, vanha hyllyn pätkä ja purkulautaa.... yrttilaatikon. Laatikossa kasvoi rosmariinia, oliiviyrttiä ja basilikaa. Viereisessä yrttilaatikossa kasvoi ruohosipuli, lipstikka ja huikea suklaaminttu.  Suklaaminttu kasvoi niin upeasti, että sitä saatiin kerätä useampi sato kesän ja syksyn aikana.  Basilika kasvatettiin itse siemenestä, mutta muut yrtit ostettiin Valkeakosken torilta forssalaiselta taimimyyjältä, jolta jo edellisenä vuotena oltiin ostettu hyvälaatuisia taimia.  Laatikoiden vierestä löytyy vielä maasta mäkimeiramia sekä sitruunamelissaa.  Kaikista näistä yrteistä ollaan nyt talven keskellä saatu nauttia ihania yrt

Ny se o valmis! Tulkoon tuiskut ja tuulet, sateet tai porottavat auringon säteet!

Jaa, että mikä on valmis?! No Harjunmajan uusi uljas katto - tai, korjattakoon sen verran, että katto on kyllä muilta osin sama, kuin ennenkin, mutta siinä on uudet komeat kattotiilet ja tietysti ajanmukaiset rännit. Mutta on se sitten komee!! Ja kun Kattokeskus sitten viimein pääsi ihan pihaan saakka, niin homma kävi kyllä sukkelasti. Ei jäänyt isännälle paljon muuta hommaa, kuin olla vahdissa, että homma sujuu - ja sujuihan se. Mutta ensin hetki taaksepäin - tälläinen näkymähän meillä oli syyskuussa 2015. Eipä tuosta paljon sammalainen katto näy, mutta ei näy paljoa koko mökistäkään. :-) Kun sitten kattofirman poijaat saapuivat, olikin edessä pieni, yhden koivun kokoinen, ongelma. Eipä tuosta isolla kuorma-autolla sitten mennäkään. Ammattimieshän siihen apuun tarvittiin, kun sattui puu olemaan sitten vielä sähkölinjojen välissä. Mutta tunti ja puu oli kaadettu! Loistavaa työtä kerrassaan! Sitten alkoikin itse katon entraus. Isäntä itsehän oli jo aikaisemmin purkanut

Onhan ollut vuosi...

Todella, hävettää, kun katsoo Harjunmajan blogin päivitys"ahkeruutta" - lähes vuosi päässyt viilettämään ohi aivan huomaamatta. No, onhan meillä paljon tapahtunut -vuoden sisällä ollaan remotoitu yksi kaupunki asunto, muutettu  ja avattu kahvila - äkkiäkös siinä vuosi hurahtaa! Emäntä piti myös varsin Sääksmäki aiheisen näyttelyn Valkeakosken kaupunginkirjastossa - Mikko Carlstedt 125v. Näyttelyssä oli Mikko C:n teoksia pääosin Sääksmäen Huittulan maisemista ja Harjunmajan emäntä kirjoitti niihin runotekstit. Oli ilo saada toteuttaa tuo näyttely. Taas tuli huittulalaisuuteen uutta näkökulmaa. Harjunmajassa on vietetty aikaa välillä enemmän, välillä vain piipahtaen. Kesäksi isäntä rakensi etelärinteeseen upean terassin, jonne tehtiin kierrätysmaterialeista = kuormalavoista oleskelunurkka. Tukeva ruokailuryhmä löydettiin kotimaiselta Tammiston puulta, kyllä on ollut hyvä valinta! Grillikausi avattiin jo huhtikuun alussa ja meillä on tapana Harjunmajassa nauttia ulkoruokin